Progress

01/04 | View from the Bolshaya Tatarskaya street.
02/04 | TTR — Public building, Bolshaya Tatarskaya street
03/04 | TTR — Public building, Bolshaya Tatarskaya street

Year

2015

Project Title

TTR — Public building, Bolshaya Tatarskaya street

Typology

Architecture

Program

Retail

Location

Moscow, Russia

Status

In Progress

Client

ООО ‘Mospromstroy’

Size

950 m2

Description

The concept was developed for a small public building slated to be built at the site of a temporary pavilion on the corner of Bol’shaya Tatarskaya Street and Runovksi Lane.

The future look of the compact 5-story building has considerable significance for urban development. It will become part of an ensemble of buildings – structures from different eras and of varying dimensions and styles – surrounding the small plot of land formed by the intersection of several lively streets and lanes in the center of Moscow’s Zamoskorechiye district. Arriving at a design for the new site represented quite a challenge. Leaving aside the surrounding stylistic cacophony, the task was made even more complex by the simplistic shape of the building itself devoid of any contemplated active interplay of shading and plasticity.

The proposed design organically combines contemporary esthetics and the latest construction elements with a traditional approach to the design of facade planes leveraging precisely determined proportions of the building’s horizontal articulation while balancing solid wall sections with embossed trimming and window apertures, some with arches. The overall look of the building has taken on the features of several architectural eras, artistically transforming them while imparting a specific character.

The basic volume of the building, tying together the first 4 floors, represents a simple parallelepiped clad with smooth concrete slabs resembling natural stone. The first story is accentuated by large semi-circular arched apertures (3 on the main facade, 2 on the side ones). The arches establish a quite unique cadence picked up upon by the layout of the window apertures of the top 3 floors. The siding of this basic volume changes from the smooth surfaced slabs of the first floor to slabs with distinct embossment imitating rough stone – an element of traditional architecture often used on facades of residential and public buildings right up to the middle of the 20th century. This textural alteration of the façade’s surface creates a quite unusual impression for such rough stone cladding– that of a breathing, plastic membrane – an impression which only intensifies with the movement of the viewer – and the angle of perception of the building.

In fashioning window apertures, functional as well as decorative, located on the rear facades of the building, a unique technique was employed which entailed the play of classical façade design elements executed in a contemporary manner. Sitting atop the window apertures are three rows of rough stones two times the size of the rest of the standard slabs. These accentuate the triangular area over each window, creating an ultimately simplified and stylized analogy to a classic decorative fronton.

In contrast to the intentional physicality of the basic volume of the building, the top, 5th story practically dissolves into the air thanks to its large glass panels implemented using the latest structural glass façade technology eliminating exterior horizontal and vertical construction elements.
In the building’s architectural image there is clearly found a balance between the contemporary and the traditional, between expressiveness and moderation thanks to the creative refinement of classical techniques.

Team

  • Petr Anurin
  • Ivan Sakara
  • Vitalii Verbytsky
  • Yana Elnikova
  • Egor Kyrchanov
  • Aleksander Vaskovskiy
  • Ludmila Gridneva
  • Aleksey Polyakov