Progress

01/04 | MCC — Office complex near the ‘Delovoy Center’ station of the Moscow Central Ring Railway
02/04 | MCC — Office complex near the ‘Delovoy Center’ station of the Moscow Central Ring Railway
03/04 | Masreplan

Year

2015

Project Title

MCC — Office complex near the ‘Delovoy Center’ station of the Moscow Central Ring Railway

Typology

Architecture

Program

Offices

Location

Moscow, Russia

Status

Concept

Client

АО ‘MKZD’

Size

159 400 m2

Description

The concept for this office complex was developed for a site comprised of land situated between the Moscow Central Ring (MCR) Railway “Business Center” station and the Moscow-City business district. The proposal addressed two overarching urban improvement programs. On the one hand, the Moscow City government is looking into the potential for high-rise development of the entire former industrial zone between the existing “City” complex, the Moscow river, and the Zvenigorod Highway, effectively creating a new “Grand City” urban district. On the other hand, all sites adjacent to the MCR are undergoing active development. As a result of the confluence of these two programs, every site in this district suitable for development is considered to be extremely promising. Even the small plot of land within the transportation junction comprised of road overpasses and rail tracks may be utilized for construction of a major tower-based complex sitting atop a stepped platform.
The towers will rise up from this platform, which itself has been enhanced by a unique solution aimed at compensating for the lack of recreation and public facilities at a site hemmed in by the transportation junction. Part of the platform located between the towers will be turned into a wide stairway leading up to a flat roof sitting on top of the other part of the platform. Widely employed in historical architecture – both civic and religious, this technique makes the building stand out, imparting to it a special grandiosity. Given new urban realities, efforts to provide for open spaces as part of overall development are highly valued; such spaces allow for setting up green zones and open air leisure-time venues for urban dwellers. In this case, the only chance to provide for this space was to turn the stairway and the top of the platform base into a public area.

Team

  • Petr Anurin
  • Ivan Sakara
  • Vitalii Verbytsky
  • Alisa Ermolaeva
  • Aleksey Polyakov